Хуманитарен център Пловдив

Благодарение подкрепата на Каритас България и CRS (Католически служби за помощ) през 2022 г. в гр. Пловдив беше открит Хуманитарен център в подкрепа както на граждани на трети страни, потърсили закрила в страната ни, така и дейности, насочени в подкрепа на уязвими лица от града.

През 2022 година основната дейност на центъра се състоеше в:

  • оказване на социална подкрепа на бежанци и мигранти с превод и попълване на документи към всяка институция: РУО, НАП, МВР, ДСП, здравни центрове и болнични звена; плащане на здравни осигуровки; ваксинации; изкарване на адресна регистрация; подаване на заявления за социална помощ; намиране на жилище и посещения при медицински лица;
  • интеграционна подкрепа – съдействие за започване на работа; съдействие за регистриране при личен лекар; съдействие при записване за детски ясли, детска градина или училище; уроци по български език; съдействие за намиране и наемане на жилище и др.
  • оказване на материална подкрепа – предоставяне на хуманитарни пакети, дрехи, посуда; закупуване на лекарства и заплащане на прегледи; двумесечно парично подпомагане за майки с малки деца, тримесечна подкрепа за наем и режийни разходи; еднократна помощ при местене в самостоятелно жилище под наем;
  • краткосрочно настаняване до 30 дни, с безвъзмездната помощ предоставена от платформата за настаняване;

От ноември 2022 нова значима дейност на центъра е провеждането на постоянната кампания „Обяд за ближния“, която предлага системно подсигуряване на хранителни пакети за бездомни хора или такива, живеещи в крайна бедност; за хора с различни здравословни проблеми, поради което не са в състояние да готвят; за граждани в пенсионна възраст, които нямат условия да готвят или трудно осигуряват прехраната си.

Пакетите се предоставят на хората в нужда два пъти месечно – през вторник, от 11:00 до 12:30 часа. Пакетите включват консервирани готвени храни, лютеница, хляб, сладко, кроасани, вафли, бисквити, прясно и кисело мляко (UHT), кашкавал, сирене и други продукти със срок на годност поне един месец или готови за директна консумация.

Центърът приема и нови сигнали за хора в нужда, които могат да се подават на посочения телефон.


Хуманитарният център в Пловдив е и основен пункт за събиране и разпределяне на помощи за бежанци, пребиваващи на територията на страната. Основно това са украински граждани, избягали от ужаса на войната, но също и всеки друг бежанец, потърсил закрила в България. Даренията варират от нови или запазени дрехи, одеяла, чаршафи и посуда.

Също така през 2023 година, с подкрепата на Каритас България и Католически служби за помощ, продължават да се организират веднъж седмично арт работилници, културни събития и посещения за деца и възрастни лица, получили закрила.


През 2023 година, с подкрепата на Детски фонд на обединените нации (UNICEF), Хуманитарен център – Пловдив реализира инициатива, чрез която еднократно подпомага финансово многодетни семейства – бежанци от войната в Украйна.

Адрес:

гр. Пловдив, бул. „Княгиня Мария Луиза“ №3, ет. 2

email: plovdiv.caritas@gmail.com

plovdiv@vitania.caritas.bg

Тел: 0884 330 177

Работно време: 

всеки делничен ден, от 09:00 до 17:00 часа.