„Невидими хора – видими дела“ – част 1

В началото на месец март ви представихме благородната инициатива на учениците от II а и II б клас на ОУ „Христо Ботев“ – гр. Раковски. Тези мили деца изработиха мартенички, които после сами продадоха, а при нас дойдоха, за да дарят събраната  сума с желанието да зарадваме самотни възрастни и болни хора от града.

Същевременно, чрез посредничеството на „Каритас България”, до нас достигнаха ваучери за храна, предоставени от платформата Cashwave, която освен услугите, които предоставя, предлага на потребителите й да подкрепят кауза, като дарената от тях сума достига до човека в нужда под формата на ваучер, чрез който може да се пазарува в конкретни вериги магазини. Сред включените в платформата каузи е и каузата на „Каритас” „Домашни грижи за възрастни  и болни хора”.

DSC_6687.1
Хранителният пакет, който получиха възрастните хора.

През изминалите няколко дни успяхме да зарадваме 12 възрастни хора от гр. Раковски с хранителни продукти, така че да посрещнат най-светлия Християнски празник с хубава трапеза. Те бяха закупени със дарените средства от учениците и получените ваучери.

Възрастните хора се зарадваха на този подарък, някои от тях се разчувстваха и си поплакаха, особено като разбраха за милия жест на децата и за това, че някой някъде е помислил за тях.

Изпращаха ни с благодарност, както към нас, така и към децата, и всички тези, които със своите добри намерения и действия са допринесли за този подарък.

BOO_5796.1_1
Ивайло, Ина и Теди, заедно с тяхната преподавателка – г-жа Иванчева.

Ние не познаваме всички деца от II a и II б клас, които са изработвали и продавали мартенички.
Представихме ви само Ина, Ивайло и Теди, заедно с тяхната преподавателка. Но те за нас са образа на всички онези други деца и учители, в които желанието да вършиш добро е живо.

Не познаваме и всички онези, които са си купили мартенички от тях – предполагаме, че това са били техни баби, дядовци, родители, лели, съученици и т.н. Но им благодарим, че са оказали своята подкрепа за добрите намерения на учениците и по този начин са станали съучастници в разпространението на доброто.

Не познаваме и хората извън граница, които са припознали каузата на „Каритас” за лична кауза. Може би, изпращайки пари под формата на ваучери за своята майка, баща, брат, сестра и т.н. (услуга, която предоставя платформата) са решили да изпратят и за нечия друга майка, баща, за които няма кой да се погрижи. Сърдечно им благодарим за този огромен жест на добрина, с който успяха да докоснат сърцата на възрастните хора в Раковски.
DSC_6759.1Разказваме ви всичко това, за да насочим вниманието ви отново към „невидимите“ хора, с чиято подкрепа успяваме да разпространяваме добро. Защото колкото и новини да прочетете за това как „Каритас Витания” е подкрепила някого, за колкото и добри дела да ви разкажем или за поредната ни инициатива, това не би било осъществимо без всички тези „невидими“ хора с добри сърца.

Домът е място, в което всеки човек намира сигурност и упование. Домът означава споделеност с другите. „Каритас“ е дом, в който всеки човек може да живее с надежда и достойнство.