Обръщение на монс. Румен Станев за Рождество Христово

Скъпи сътрудници, служители, доброволци в „Каритас“ и всички хора с добра воля!

Както в Рождествената нощ ангелът известява на пастирите радостната вест за раждането на Исус, така и аз сега се обръщам към вас с тези думи: „Не бойте се! Ето, благовестия ви голяма радост, предназначена за всички хора. Защото днес в града на Давид ви се роди Спасителят, който е Христос Господ (Лк. 2, 10-11)“.

Не бойте се!

Въпреки че имахме много причини да се страхуваме през изминаващата година, предстоящият празник ни дава сила и надежда. Изпълва ни  с любов, защото Господ е винаги с нас! Не само да не се страхуваме, а с радост да носим Месията на другите, както беше посъветвана нашата Небесна майка в онзи труден за Нея момент: „Радвай се, Благодатна! Господ е с тебе“ (Лк. 1, 28).

Пастирите намират „Младенеца да лежи в яслите“ (Лк. 2, 16). Милосърдието ни изправя често пред „онези ясли“, в които намираме да лежи болният, страдащият, отхвърленият и нуждаещият се.  Нека тайната на въплъщението ни дава възможността да не търсим в Христос единствено лицето на един човек, а да търсим във всеки човек лицето на Христос!

С молитва за вас, вашите семейства и с пожелание да посрещнем с радост, мир и благодат предстоящите празници:

Честито Рождество Христово и благословена нова година!

 

Монс. Румен Станев

Президент на „Каритас България“

Домът е място, в което всеки човек намира сигурност и упование. Домът означава споделеност с другите. „Каритас“ е дом, в който всеки човек може да живее с надежда и достойнство.