Ден на „Каритас“: Запали свещ за солидарност с бедните и уязвими хора

„Защото сиромасите всякога имате при себе си“ (Мк 14,7)

Ден на „Каритас“

Денят на „Каритас“ е ежегодна инициатива на всички сътрудници на „Каритас“ в България, която отбелязваме в неделята след 13 ноември –  деня на блажените мъченици Евгений, Камен, Павел и Йосафат. Чрез нея изразяваме своята съпричастност към бедните и уязвими хора.

Денят на „Каритас“ е момент на споделеност, който ни сплотява и ни напомня, че благотворителната организация на Католическата църква – „Каритас“, е служение на бедните и изпитващите страдание.

Инициативата е обвързана с обявения от папа Франциск Световен ден на бедните и насочва внимание към хората, изтласкани в периферията на света и на живота, изоставени и забравени в своето страдание.

И всички ние, както казва Светият отец в посланието си за тазгодишното световно събитие: „сме призвани да открием Христос в бедните, да дадем гласа си за техните каузи, но също така – да им бъдем приятели, да ги изслушваме, да ги разбираме и да приемаме мистериозната мъдрост, която Бог иска да ни предаде чрез тях“.

Запали свещ за солидарност с бедните и уязвими хора

Като организация на Католическата църква в България, „Каритас“ е до бедните, изоставените, изтиканите в периферията на обществото хора. Ежедневно служителите на „Каритас“ помагат на възрастни хора, деца и семейства в риск, деца, младежи и възрастни с увреждания, бездомни хора, самотни майки, бежанци и мигранти.

С Деня на „Каритас“ привеждаме в действие „културата на срещата“, за която призовава папа Франциск. Затова тази година организираме събитието „Запали свещ за солидарност с бедните и уязвими хора“, по време на което да споделим размисли за бедността, впечатления и истории и да изразим съпричастността си към изпитващите страдание – чрез запалване на свещ в името на едно по-добро бъдеще, в което всички хора ще могат да живеят достойно.

Инициативата ще се проведе 14 ноември 2021 г., в няколко населени места, като присъстващите ще запалят свещи и ще изпишат с тях на думата „Заедно“. Заедно с бедните и уязвими хора, защото всички сме част от огромното човешко семейство и като Добрия самарянин сме призвани да не оставаме безразлични към болката на човека до нас.

Бъдете част от нашата кауза

Да си уязвим не е престъпление. Да бъдеш съпричастен с болката на падналия и да му подадеш ръка е дълг, отговорност и висша форма на добродетелност. Затова ви каним да се присъедините към нас – нека заедно изразим волята за по-добър свят, в който всички хора ще могат да живеят достойно!

Свържете се с „Каритас“ във вашето населено място и разберете как да се включите в събитието за Деня на „Каритас“: „Запали свещ за солидарност с бедните и уязвими хора“.

Домът е място, в което всеки човек намира сигурност и упование. Домът означава споделеност с другите. „Каритас“ е дом, в който всеки човек може да живее с надежда и достойнство.