Ден на „Каритас“ и Световен ден на бедните – 2018

Обръщение на епископ Петко Христов, президент на „Каритас България“ :

Ето, сиромахът викна и Господ чу

В неделята след 13 ноември, деня на Блажените мъченици: Евгений, Камен, Павел и Йосафат, отбелязваме Деня на „Каритас“.
На този ден, всички ние – част от семейството на „Каритас“, споделяме принадлежността си към благотворителната организация на Католическата църква и чрез разнообразни инициативи мотивираме хората с добра воля, да изразят своята съпричастност към страдащите, както и да научат повече за разнообразните дейности на „Каритас“ в подкрепа на нуждаещите се наши братя и сестри.
Тази година Денят на „Каритас“ ще сподели мотото на обявения от папа Франциск Световен ден на бедните: „Ето, сиромахът викна и Господ чу“, а проведените инициативи ще бъдат израз на призива на Светия отец: „Да си протегнем ръка един на друг, за да изживеем срещата на спасението, която подкрепя вярата, прави дейна милосърдната любов, дава надежда, за да напредваме по пътя, където Господ идва да ни посрещне“.

Нека в Деня на „Каритас“ чрез действията си бъдем свидетелство за истинска среща с живеещите в страдание и бедност наши братя и сестри и в дух на солидарност и милосърдна грижа да укрепим взаимно вярата си. Да бъдем единени в надеждата – израз на любовта на Бог, Който никога не изоставя, уповаващите се в Него.

† Петко Христов
Никополски епископ
Президент на „Каритас България“

 

Домът е място, в което всеки човек намира сигурност и упование. Домът означава споделеност с другите. „Каритас“ е дом, в който всеки човек може да живее с надежда и достойнство.