“Шепичка жълти стотинки” събра 3880 лв. през 2023 година

През изминалата година кампанията ни “Шепичка жълти стотинки” събра 3880 лв. Тя е създадена през 2021 година, по инициатива на доброволците на Каритас Раковски, с идеята в специално направени кутии да се даряват стотинки с минимална стойност 1, 2 и 5. Събраната сума се пренасочва в помощ на Центровете за домашни крижи на “Каритас”, които Каритас Витания управлява.

Касичките за стотинки са поставени в различни търговски обекти в Пловдив, Раковски, с. Белозем, с. Калековец и в няколко бензиностанции и ще останат там през цялата година. В последователи на инициативата всяка година се превръщат също фирми и училищни заведения, които после предават събраните монети на екипа на „Каритас Витания“. 


“През 2023 година в инициативата за пореден път се включиха активно учениците от ОУ “Христо Ботев”. Забелязва се разширяване на каузата, която обхваща все повече хора и населени места. В търговските обекти често ни споделят, че има хора, които идват конкретно и целенасочено, за да пуснат стотинките си в касичките, което изключително много ни радва, защото показва, че мисията завладява сърцата и така можем да продължим да подкрепяме възрастните хора с домашни грижи”, сподели Мария Иванова, координатор на кампанията.


„Каритас Витания“ ръководи два Центъра за домашни грижи, чиито екипи работят на територията на четири населени места: Раковски, Калояново, Житница и Дуванлий. Мобилните екипи предоставят в домовете на трудноподвижни, хронично болни, самотни и бедни хора медицински, здравни и социални услуги, съобразени с предписанията на лекуващите лекари и с индивидуалните нужди на бенефициерите.

 

Домът е място, в което всеки човек намира сигурност и упование. Домът означава споделеност с другите. „Каритас“ е дом, в който всеки човек може да живее с надежда и достойнство.