Kаритас Витания организира фотоконкурс на тема „Миграцията – обединява и обоготатява“ за всички със страст към фотографията.

Какво е МИГРАЦИЯ?

Миграцията е процес на движение на хората, независимо от причините за това. 
Миграцията може да е доброволна – хората напускат своя дом по свой собствен избор, например по-добри възможности за работа, създаване на семейство и т.н. 
Миграцията може да е и принудителна – например преследване, война или глад, когато хората бягат от нарушаването на техните човешки права.
А понякога миграцията може да е комбинация и от двете…

Често човек, като чуе думата миграция или мигрант, ги свързва с нещо отрицателно, с нечие нещастие, с бягство, с незаконност и т.н.

Сега, обаче, търсим хубавата, положителната, интересната, усмихващата страна от този процес… Миграцията може да ни обединява, може да ни сплотява, може да ни обогатява, да ни ощастливява и много още може…

Готов ли си да ни покажеш това през твоя поглед, през твоите снимки?

Началото на конкурса е 01.09.2022 г. и ще продължи до 30.11.2022 г.  !!! Удължихме срока за изпращане на снимки!!!


Регламент на конкурса:

Необходимо е фотографиите да отразяват положителни истории, сюжети, емоции на мигранти в България през погледа на автора: нещата които ни обединяват и обогатяват, които показват доброто; мостовете между различните култури; истории, които вълнуват.

Конкурсът има за цел да насърчи междукултурния диалог и да се пребори със стереотипите, които често пораждат ксенофобия и отхвърляне на мигрантите.

В конкурса могат да участват всички желаещи, без ограничение във възрастта, любители и професионални фотографи от България и чужбина. Участието е безплатно. 

Организаторът на конкурса си запазва правото да прави промени в регламента при необходимост!

Как да участвате?

За участие се допускат само авторски снимки, които са създадени преди не повече от две години и до сега не са били награждавани в други фотоконкурси. Колажи и кадри с добавени, редактирани елементи няма да бъдат разглеждани.

Фотографиите за участие се подават на имейл: info@vitania.caritas.bg до 30.11.2022г.

Всеки участник може да изпраща до 3 кадъра. Снимките трябва да са в дигитален формат JPEG, да имат заглавие, име и възраст на автора, телефон за връзка и задължително да бъдат придружени от кратък текст (до 500 знака), описващ мястото, ситуацията и историята на снимката.

Награди:

В началото на месец 12.2022 всички получени снимки ще бъдат качени във фейсбук страницата на Каритас Витания,  където ще се проведе гласуване за „Награда на публиката“.

Кадърът, събрал най-много харесвания, ще донесе на автора му парична награда на стойност 700 лв.

Освен това, професионално жури също ще разгледа и оцени фотографиите и ще излъчи 3-ма победители:

Наградите са: 1-во място – 700лв.; 2-ро място – 400 лв.; 3-то място – 200лв.;

Победителите ще бъдат обявени малко преди Коледа (в страницата ни във фейсбук, тук и на имейла, от който са били изпратени кадрите).

Декларация за авторство:

Изпращайки творбите си, всеки автор трябва да декларира, че има пълни авторски права върху представените фото-творби. Авторите представят правото за публикуване на фотографиите само с цел популяризиране на фотоконкурса, създаване на фото книга с избрани файлове и изложбата им.

Декларацията може да изтеглите от тук.