Даваме начало на поредицата „Невидими хора – видими дела“

Edno_choveshko_semeistvoМного често, пишейки поредното съобщение за някакво добро дело или събитие, организирано от нас или друга организация, започваме с думите: „Доброволците на Каритас…“ , „Дарителите на Каритас…“ , „Жителите на …..“ и т.н.

Но зад тези определения: доброволци, дарители, жители, ученици и т.н. стоят отделни личности, отделни
хора с добри сърца, желаещи да изразят доброто, което носят в себе си по видим начин.

Това са едни хора, които остават невидими или скрити зад определенията „доброволец, дарител и т.н.“, но чиито видими дела допринасят за разпространение на доброто в общността, в която живеят, а понякога и извън пределите ѝ.

Точно за тези хора искаме да ви разкажем и… не си мислете сега, че ще започнем да ви ги изброяваме поименно – не можем. Те са много и се притесняваме да не пропуснем някого. По-скоро искаме да ви разкажем за това, което правят, за начина, по който са решили да дадат облик на доброто.
Именно в тази поредица, връщайки се малко по малко назад във времето, искаме да ви разкажем за доброто и за различните форми, които „Невидимите хора“ с добри сърца са избрали, за да сътворят добро.

И сега, може би ще се замислите: „нима и аз не правя всеки ден нещо добро в моя живот?“ Да, със сигурност е така! Бог ни е създал добри и най-естественото нещо е, ние да правим добро. Но КОЙ СЕ ПОЛЗВА ОТ ТОВА ДОБРО? Дали това
не сме самите ние, нашите семейства, най-близките ни приятели и роднини? Щастливци сме ние, ако има кой да мисли и се грижи за нас, щастливци са и нашите роднини, приятели, защото ние им мислим доброто…

А тези сред нас, за които няма кой да мисли, няма кой да се грижи?…
Спри и се замисли: „Колко пъти доброто, което излиза от мен, е насочено към точно тези „други“ сред нас, които не са ни близки, които не познаваме дори, но които имат нужда да бъдат подкрепени?“

Вярвам и се надявам, че има много „Невидими хора“ – не само тези, които сме обобщили под едно определение като „Доброволци“, не само тези, които често виждаме по снимки или в медиите, показващи добрите им дела, не само тези, които работят за организации в обществена полза, но и всички тези, които живеейки своето ежедневие и вървейки по своя път, намират малко време и сили, за да се отклонят и да направят нещо добро за някой друг.

А ти? Невидим ли си?

Очаквайте скоро първият ни разказ за „невидимите“…

Домът е място, в което всеки човек намира сигурност и упование. Домът означава споделеност с другите. „Каритас“ е дом, в който всеки човек може да живее с надежда и достойнство.