Обяд за ближния

Проектът „Обяд за ближния“ е инициатива на „Каритас Витания”, която се реализира в гр. Пловдив и стартира в началото на месец ноември 2022 година.

Усилията ни са насочени към системно подсигуряване на хуманитарни пакети за хора, които имат различни здравословни проблеми и по тази причина не се справят с готвене; такива, които живеят в крайна бедност или на улицата; както и за граждани в пенсионна възраст, които също толкова трудно осигуряват прехраната си.

Храната, както знаем, е основно благо за всички, но не всички имат равен достъп до нея. Поради различните кризи, пред които обществото ни е изправено, броят на хората, живеещи в нищета и недоимък, непрекъснато се увеличава

Мисията ни е дългосрочна. Тя започна с любезното съдействие на „Time Heroes” – платформа за доброволчество, чрез която набираме продукти. Благодарение на тях апелът ни достига до благородни хора от различни краища на страната и посредством куриери, получаваме продукти или ваучери. Включват се много дарители – бизнес предприемачи, фирмени колективи, граждани.

В набирането на продукти някои магазини на територията на гр. Пловдив също ни подадоха ръка, като по този начин можем да стигнем до повече нуждаещи се.  Благодарение на тяхната съпричастност успяхме да реализираме кампания по набиране на продукти директно след пазаруване. Клиентите имаха възможност да се включат в мисията като закупят продукт и го оставят в кошница след касите. Планираме кампаниите в предпразничните периоди да се превърнат в практика, за да може хората с добри сърца, забързани в своето ежедневие, да бъдат улеснени в желанието си да станат част от социалните каузи.

Към момента подготвяме и раздаваме хуманитарни пакети веднъж на две седмици – във вторник от 11:00-12:30 часа. Съдържанието на пакетите е разнообразно. Те включват консервирани готвени храни, лютеница, сладко, кроасани, вафли и други продукти, които имат срок на годност поне един месец и са готови за директна консумация. Продукти се приемат чрез куриери или на място в хуманитарния център постоянно, а примерен списък можете да откриете в следния линк: тук

Ако желаете да подадете сигнал за хора, които да бъдат включени в нашия списък на нуждаещи се, можете да го направите на посочените по-долу данни за контакт. Лицата, които ще подкрепим, са такива които:

– нямат дом (живеят на улицата или пък при някой, който ги е приютил);

– имат дом, но не разполагат със средства за закупуване на храна, липсват им условия за приготвянето ѝ, нямат ток и т.н.

– имат различни заболявания, които им пречат да се справят с приготвянето на храната;

– равнището на доходите и материалните им ресурси не са достатъчни за покриването на базови нужди и живот в достойнство;

Адресът на хуманитарния център е:

гр. Пловдив, бул. „Мария Луиза“ №3, ет. 2, а работното време е всеки делничен ден от 9:00 до 17:00 часа. Разбира се, ако работното време не Ви устройва, можете да се свържете с нас на тел.: 0884 330 177 или имейл: plovdiv.caritas@gmail.com, за да се уговорим за подходящ ден и час.

Други начини да се присъедините към нашата кауза е като:

– станете доброволец;

– направите парично дарение по следната сметка:

Получател: БКО Каритас Витания
IBAN: BG46 UBBS 8002 1032 2210 50
BIC: UBBSBGSF
Основание на превода: Обяд за ближния или Пловдив

За повече информация: 0884 330 177 – Татяна Джумеркова