Home > Щедрата кошница

Кампанията „Щедрата кошница“ стартира през 2017 година като инициатива на местната доброволческа структура на Каритас Витания в гр. Раковски. Основната ѝ цел е да подкрепи  многодетни семейства, болни, възрастни и самотни хора, които живеят в недостиг и риск, с хранителни и санитарни продукти.

Всяка година, традиционно месец преди най-големите християнски празници – Рождество Христово и Възкресение,  поставяме началото на инициативата с кошница, която стои в предверието на църква „Св. Михаил Архангел“ и се превръща в източник на доброто. Всеки според възможностите си може да се включи, като постави в нея опаковани хранителни продукти, които не се нуждаят от специален режим на съхранение и са в срок на годност. Санитарни и продукти от първа необходимост също са сред даренията, които правят хората.

Всяка кампания има продължителност между месец и месец и половина, като през това време списъкът с осигурени и търсени продукти се обновява ежедневно, за да служи за ориентир на желаещите да дарят продукти. Продукти, освен във кошницата, се приемат и на място в офиса на Каритас Витания в гр. Раковски, както и в социално предприятие „Работилница на Каритас“. Кампанията е активна и в платформата за доброволчество Time Heroes, чийто екип ни оказва съдействие за разпространение ѝ и намиране на много нови доброволци, желаещи да дарят продукти. По този начин получаваме подкрепа и от хора от други населени места. Често в кампаниите се включват и корпоративни дарители, средния и малкия бизнес, както от региона, така и извън, неформални сдружения на колеги, решили заедно да се включат с дарение.

Непосредствено преди празниците доброволците от местната структура експедитивно и грижливо помагат за направата на пакети със събраните продукти, за да посетят познати и непознати, които да зарадват и да помогнат поне малко за подобаващо посрещане на коледните и великденски празници. Обхватът на посетените хора излиза и извън територията на Раковски – почти всяка година получаваме сигнал и за хора от съседните села  Белозем и Болярино.

Благодарение на щедрите сърца на стотиците дарители, отдадеността на доброволците и усмивките, благодарността и сълзите в очите на хората, които подкрепяме, тази инициатива придобива смисъл.