Previous slide
Next slide

„Щедрата кошница“ е кампания, сътворена от волята и благородството на местната доброволческа структура на „Каритас Витания“ в гр. Раковски през 2017 г. Основната ѝ цел е подкрепа на многодетни семейства, болни, възрастни и самотни хора, които живеят в недостиг и риск, с хранителни и санитарни продукти.

 

Оттогава досега кампанията се провежда всяка година преди най-светлите християнски празници – Рождество Христово и Възкресение. Началото се поставя с кошница, стояща в преддверието на църква „Св. Михаил Архангел“. В нея всеки може да постави опаковани хранителни продукти, които не се нуждаят от специален режим на съхранение и са в срок на годност, както и санитарни и хигиенни материали от първа необходимост.

 

Кампанията е сезонна, с продължителност месец и половина, а списъците с осигурени и търсени продукти се обновяват ежедневно, за да служат като ориентир на желаещите да дарят. Освен на място в църквата, продукти се приемат и в офиса на „Каритас Витания“ в гр. Раковски, както и в социалното предприятие „Работилница на Каритас“.

 

Кампанията се обявява и в платформата за доброволчество „TimeHeroes“, която оказва съдействие за разпространението ѝ и за намиране на нови доброволци. По този начин подкрепата идва от дарители от всички населени места. Често се включват също корпоративни дарители от средния и малък бизнес, неформални сдружения на колеги, частни лица и меценати.

 

Непосредствено преди празниците, доброволците от местната структура експедитивно и грижливо сглобяват пакети от събраните продукти и посещават нуждаещите се, за да ги зарадват и да им помогнат да посрещнат подобаващо коледните и великденски празници. Обхватът на посетените хора излиза и извън територията на Раковски, най-вече от съседните села Белозем и Болярино.

 

Инициатива „Щедрата кошница“ е смислено дело на стотици дарители и доброволци, провокираща сълзи от щастие и усмивки в хората, които подкрепя.

Начало на следващата кампания „Щедрата кошница“ – 11.03.2024 г.

Актуален списък с продуктите, които събираме за предстоящето раздаване преди Коледа, може да откриете тук.

Как да участвам

С дарение на продукти:

 

Пунктове, в които може да оставите продукти:

  • Раковски, ул. Никола Вапцаров 2а – офис на Каритас Витания (срещу ОББ, до Арена Грипс)
  • Раковски, кв. Секирово, Работилница на Каритас – срещу централния площад, отстрани на църковния двор;
  • Раковски, ул. Никола Вапцаров 2а, в предверието на църква „Св. Михаил Архангел“, където има поставена кошница и лого на кампанията;
  •  

Също така може да изпратите и с куриер / поща по следните начини:

  • До офис на Еконт, Секирово, гр. Раковски, 
    ул. „Трети март“ 41; 
  • До офис на Спиди, гр. Раковски (един е за града);
  • До адрес: гр. Раковски, ул. „Никола Вапцаров“ 2а

Лице за контакт: Мария Иванова – 0899 15 15 62

С дарение на средства:

 

Ако желаете да дарите средства, с които да закупим продукти, може да направите това по един от следните начини:

 

С дарение по банка:

Получател: БКО Каритас Витания

IBAN: BG46 UBBS 8002 1032 2210 50

BIC: UBBSBGSF

Основание на превода: Щедрата кошница

С превод през E-pay

КИН: 4040996454

Е-mail: info@vitania.caritas.bg

Тел: 0886399115

Основание: Щедрата кошница

Дарение през Paypal

Данни: info@vitania.caritas.bg

Основание: Donation или Дарение