RЕMAP
Регионален проект по миграция

Previous slide
Next slide

През есента на 2021 г.  станахме партньор на „Каритас България“ по проекта „Регионален проект по миграция“ (REMAP), в който участват още седем национални „Каритас“ организации от региона на Балканите: „Каритас Гърция“, „Каритас Северна Македония“, „Каритас Сърбия“, „Каритас Черна гора“, „Каритас Босна и Херцеговина“, „Каритас Албания“ и „Каритас Турция“.

 

Основна цел на REMAP е да спомогне за картирането и хармонизирането на интеграционните дейности и услуги, предоставяни от „Каритас“, по продължението на т.нар. „Балкански маршрут“, по който много бежанци и мигранти от Близкия Изток и Северна Африка поемат, в търсене на по-добри условия за живот. Акцент в проекта е укрепване на капацитета за работа с уязвими групи бежанци, в контекста на преминаване от специфична хуманитарна подкрепа към по-дългосрочна и устойчива стратегия за социална интеграция. REMAP се реализира с финансовата подкрепа на „Каритас Италия“ и „Каритас Испания“.

 

Личният принос на екипа на „Каритас Витания“ е осъществяването на информационна кампания, насочена към справяне с предразсъдъците и стереотипите и насърчаване на положителния образ на миграцията. В рамките на кампанията представихме шест истории на мигранти от различни страни.

В рамките на проекта, също така организирахме фотоконкурс на тема „Миграцията – обогатява и обединява“, с жури в състав големите пловдивски фотографи и преподаватели Соня Станкова, Минко Михайлов и Методий Плачков. 

 

В конкурса се включиха творци от няколко националности, показвайки чрез обектива си, че думата „различен“ може да се разгледа като качество, което обогатява човека, а не като недостатък. На финала журито присъди награди за I, II и III място, а потребителите на Facebook избраха победител на публиката. 

Истории от България

Челси от Китай
Фреди от Ирак
Мейтъл от Израел
Гордън от Швейцария
Анастасия от Украйна
Татяна от Украйна

Фотоконкурс "Миграцията - обединява и обогатява"

В периода 09-12.2022 г., „Каритас Витания“ организира фотоконкурс на тема „Миграцията – обединява и обогатява“. В него участваха професионални и любители фотографи от България и чужбина. Те изпратиха до три авторски снимки, отразяващи позитивната страна на миграцията. Творчеството им трябваше да показва положителни сюжети и истории на мигранти, след пристигането им в България и това, че различията ни обединяват, а не ни делят.

 

Експертно жури, в състав Минко Михайлов, Соня Станкова и Методий Плачков, присъди I, II и III място, а потребителите на социални мрежи избраха Награда на публиката, след като всички отговарящи на условията кадри бяха качени във Facebook страницата на „Каритас Витания“ за онлайн гласуване.


Кои са фаворитите на публиката и журито вижте тук>

Ресурси

Миграцията – неизвестният път на човека
(българска версия HD format)

Migration – the unknown path of people (English version HD format)

Печатно издание на български език

(PDF формат за изтегляне)

Publication in English

(PDF format for downloading)