ReMAP - Регионален проект по миграция

На 01.09.2021 г. стартира изпълнението на „Регионален проект по миграция“ (REMAP), в който Каритас Витания партнира на Каритас България. Проектът се реализира в партньорство със седем национални „Каритас“ организации от региона на Балканите, сред които: „Каритас Гърция“, „Каритас Северна Македония“, „Каритас Сърбия“, „Каритас Черна гора“, „Каритас Босна и Херцеговина“, „Каритас Албания“ и „Каритас Турция“. 

Основна цел на REMAP е да спомогне за картирането и хармонизирането на интеграционните дейности и услуги, предоставяни от „Каритас“ по продължение на т.нар. „Балкански маршрут“, по който мнозина бежанци и мигранти от Близкия Изток и Северна Африка поемат в търсене на по-добри условия за живот. Акцент в проекта е укрепване на капацитета за работа с уязвими групи бежанци в контекста на преминаване от специфична хуманитарна подкрепа към по-дългосрочна и устойчива стратегия за социална интеграция.

В рамките на проекта Каритас Витания ще вземе участие с организирането на фотоконкурс на тема „Миграция“ и провеждане на информационна кампания, насочена към справяне с предразсъдъците и стереотипите и насърчаване на положителен образ на миграцията.

REMAP се реализира с финансовата подкрепа на „Каритас Италия“ и „Каритас Испания“.

Истории от България

Челси от Китай
Фреди от Ирак
Мейтъл от Израел
Гордън от Швейцария
Анастасия от Украйна
Татяна от Украйна

Фотоконкурс "Миграцията - обединява и обогатява" - ПОБЕДИТЕЛИТЕ

В периода 1-15.12.2022 последователите на Каритас Витания във facebook имаха възможността да определят техния фаворит сред публикуваните кадри.
Освен това, професионално жури в състав Соня Станкова, Минко Михайлов и Методи Плачков определи наградите на журито за I, II и III място, както и една допълнителна награда.
Кои са фаворитите на публиката и журито вижте тук>

Фотоконкурс "Миграцията - обединява и обогатява"

Разгледайте кадрите, които участват във фотоконкурса тук.

А ако искате да участвате в гласуването за „награда на публиката“ може да направите това до 15.12.2022. Гласуването се провежда чрез харесване на кадрите във фейсбук страницата на Каритас Витания. Кадърът събрал най-много реакции (сърце, палец и т.н.) ще получи „Наградата на публиката“ в размер на 700 лв.
Всички останали кадри ще бъдат оценявани от нашето жури, което ще избере сред тях първо, второ и трето място.
Линк към публикацията във фейсбук, където може да оставите своя глас, ето тук.

Как да участвате?

За участие се допускат само авторски снимки, които са създадени
преди не повече от две години и до сега не са били награждавани в други
фотоконкурси. Колажи и кадри с добавени, редактирани елементи няма да бъдат разглеждани.

Фотографиите за участие се подават на имейл: info@vitania.caritas.bg до 30.11.2022г.

Конкурсът има за цел да насърчи междукултурния диалог и да се пребори със стереотипите, които често пораждат ксенофобия и отхвърляне на мигрантите.

В конкурса могат да участват всички желаещи, без ограничение във възрастта, любители и професионални фотографи от България и чужбина. Участието е безплатно. 

Повече за конкурса може да прочетете тук.