„Обяд за ближния“ – подкрепа за бездомни и крайно бедни от гр. Пловдив

Вече трети месец Каритас Витания реализира мини-проекта „Обяд за ближния“ в гр. Пловдив. Инициативата стартира през месец ноември 2022 година. 

Усилията ни са насочени към системно подсигуряване на хуманитарни пакети за хора, които имат различни здравословни проблеми и по тази причина не се справят с готвене, такива, които живеят в крайна бедност или на улицата, както и за граждани в пенсионна възраст, които също толкова трудно осигуряват прехраната си. Храната, както знаем, е основно благо за всички, но не всички имат равен достъп до нея. Поради различните кризи, пред които обществото ни е изправено, броят на хората, живеещи в нищета и недоимък, непрекъснато се увеличава.


Мисията ни е дългосрочна. Тя започна с любезното съдействие на „Time Heroes” – платформа за доброволчество, чрез която набираме продукти. Благодарение на тях апелът ни достига до благородни хора от различни краища на страната и посредством куриери, получаваме продукти или ваучери. Включват се много дарители – бизнес предприемачи, фирмени колективи, граждани.


За да постигнем целите си и да имаме възможност да стигнем до повече нуждаещи се, в периода около изминалите коледни и новогодишни празници, някои магазини на територията на гр. Пловдив ни подадоха ръка. Така участвахме в кампания по набиране на продукти директно след пазаруване. Клиентите имаха възможност да се включат в мисията като закупят продукт и го оставят в кошница след касите. В бъдеще планираме кампаниите в предпразничните периоди да се превърнат в практика, за да може хората с добри сърца, забързани в своето ежедневие, да бъдат улеснени в желанието си да станат част от социалните каузи.


Към момента подготвяме и раздаваме хуманитарни пакети веднъж на две седмици – във вторник от 11:00-12:30 часа. Съдържанието на пакетите е разнообразно. Те включват консервирани готвени храни, лютеница, сладко, кроасани, вафли и други продукти, които имат срок на годност поне един месец и са готови за директна консумация. Продукти се приемат чрез куриери или на място в хуманитарния център постоянно, а примерен списък можете да откриете тук. 

 

Ако желаете да подадете сигнал за хора, които да бъдат включени в нашия списък на нуждаещи се, можете да го направите на посочените по-долу данни за контакт. Лицата, които ще подкрепим, са такива които:

 

– нямат дом (живеят на улицата или пък при някой, който ги е приютил);
– имат дом, но не разполагат със средства за закупуване на храна, липсват им условия за приготвянето ѝ, нямат ток и т.н.
– имат различни заболявания, които им пречат да се справят с приготвянето на храната;
– равнището на доходите и материалните им ресурси не са достатъчни за покриването на базови нужди и живот в достойнство;

(При подаване на сигнал, е необходимо да разполагате и с допълнителна информация за лицето – име и фамилия, точен адрес или място, на което пребивава, с какво заболяване е, има ли близки или роднини в града и др.)

 

Адресът на хуманитарния център е:

гр. Пловдив, бул. „Мария Луиза“ №3, ет. 2, а работното време е всеки делничен ден от 9:00 до 17:00 часа. Разбира се, ако работното време не Ви устройва, можете да се свържете с нас на тел.: 0884 330 177 или имейл: plovdiv.caritas@gmail.com, за да се уговорим за подходящ ден и час.


Други начини да се присъедините към нашата кауза е като:


– станете доброволец;
– направите парично дарение по следната сметка:


Получател: БКО Каритас Витания
IBAN: BG41RZBB91551003315148
BIC: RZBBBGSF
Основание на превода: Обяд за ближния или Пловдив

За повече информация: 0884 330 177 – Татяна Джумеркова

Домът е място, в което всеки човек намира сигурност и упование. Домът означава споделеност с другите. „Каритас“ е дом, в който всеки човек може да живее с надежда и достойнство.