Кратък отчет на Каритас Раковски

За периода 11.2015 – 10.2016 г.

Средствата за благотворителност, събрани през изминалия период, възлизат на 3250 лв. Като 1710 от тях са събрани от касите на Каритас, разположени по време на Деня на Каритас и от продажбата на продукти по време на 3-те благотворителни базара. 1240 са дарените средства от физически лица, извън благотворителните акции и 300 лв. са набраните средства от инициативата на доброволците от енорията „Дари 1 лев“.

Сумата използвана за подпомагане на нуждаещи се хора от нашата община възлиза на 3500 лв. Средствата бяха използвани за лечение на болни, закупуване на лекарства, въглища, хранителни продукти, осигуряване на училищен обяд за няколко деца, заплащане на битови сметки и др. Броят на пряко подкрепените по този начин е 39.

Отделно от тази сума близо 70 души получиха хранителни пакети за Коледа и Възкресение Христово на обща стойност 1280 лв. Една символична сума бе заделена и за подкрепа на бедстващите християни в Близкия изток.

Средно 65 души месечно ползват услугите на Центъра за домашни грижи, чиято подкрепа за възрастните и болните хора е неизчислима в пари.

Неизмерима е и помощта на доброволците от енорийската Каритас организация, които през изминалата година, освен инициативата „Дари 1 лев“, осъществиха и 10 посещения в центрове за настаняване от семеен тип, като по този начин, чрез игра и общуване, целят по-лесното приобщаване и адаптация на децата към заобикалящия ги свят.

Друга постоянна дейност на енорийската Каритас организация – това са ръкоделията – декорации, плетива, сапуни, свещи и т.н., целогодишно изработвани от жените от енорията, за да бъдат продавани по време на благотворителните ни базари.
В Каритас Раковски доброволстват по най-различен начин и форма около 40 доброволеца на възраст от 12 до 78 години.

Обобщавайки тези резултати, искаме да благодарим на Бог за всички доброволци и служители на Каритас, които действат в нашата енория.

Искаме да благодарим на всеки един, който е отделил от своето време, от своите знания, възможности или средства, за да подпомогне тези сред нас, които се нуждаят от подкрепа. Благодарности на всички, които се включиха в нашите базари, като приготвиха сладкиши, печива и декорации, и на всички тези, които подкрепиха или ще подкрепят нашите инициативи, за да може милосърдието да достига до все повече и повече хора.

Домът е място, в което всеки човек намира сигурност и упование. Домът означава споделеност с другите. „Каритас“ е дом, в който всеки човек може да живее с надежда и достойнство.