Ден на „Каритас“: 19 ноември 2023 г.

„От никой сиромах не отвръщай лицето си“ (Тов. 4, 7)

„Нека благодарим на Господ, че много мъже и жени се посвещават на бедните и изключените и споделят с тях; хора от всички възрасти и от всякакви социални съсловия, които проявяват гостоприемство и работят заедно с онези, които се намират в ситуации на маргинализация и страдание. Те не са супермени, а „съседи“, които срещаме всеки ден и които мълчаливо стават бедни с бедните.“

Из „Послание на папа Франциск за Световния ден на бедните“, 2023 г.

Денят на „Каритас“ е ежегодна инициатива на всички сътрудници на „Каритас“ в България, която ни сплотява и ни напомня, че благотворителната организация на Католическата църква – „Каритас“, е служение на бедните и изпитващите страдание. Тя е обвързана с обявения от папа Франциск Световен ден на бедните и споделя неговото послание: „От никой сиромах не отвръщай лицето си“ (Тов. 4, 7).

 

Тази година ще отбележим Деня на „Каритас“ на 19 ноември с благотворителни инициативи в подкрепа на нуждаещи се хора. Целта е да бъдат събрани средства за закупуване на трайни хранителни продукти, които ще бъдат раздадени на бедни и уязвими хора, на които „Каритас“ помага.

 

По време на организираните събития присъстващите ще имат възможност да поговорят за бедността, за „Каритас“ и за начините, по които всички заедно можем да допринесем за изграждането на по-добър свят, в който всички хора ще могат да живеят достойно.

 

Благотворителни инициативи на „Каритас“ ще се проведат в следните населени места:

 

гр. Раковски

 

Благотворителен базар на „Каритас Витания“:  ще се проведе на 19 ноември от 11:00 до 12:00 часа пред църквата „Св. Архангел Михаил“. Събраните средства ще послужат за закупуване на хранителни продукти за уязвими хора от града, сред които многодетни семейства, болни, възрастни и самотни хора.

 

гр. Пловдив

Благотворителен базар на „Каритас Витания“:  ще се проведе на 19 ноември от 10:30 до 14:00 часа пред Католическа катедрала „Свети Лудвиг“ (до Епископската базилика). Със събраните средства ще бъдат закупени хранителни продукти за бездомни хора, хора със здравословни проблеми и възрастни хора от града.

 

Сътрудници на „Каритас София“ ще раздадат храна на уязвими хора, за които полагат ежедневни грижи.

 

гр. Русе

 

Благотворителен базар на „Каритас Русе“: ще се проведе на 19 ноември от 10:00 до 16:00 часа пред Централни хали, а всички събрани средства ще бъдат използвани за закупуване на хранителни продукти за уязвими хора от града.

 

гр. Свищов

 

В дните преди 19-ти ноември енориашите от града и сътрудниците на „Каритас Русе“ ще организират акция по събиране на хранителни продукти в подкрепа на възрастни хора, както и базар с детски дрехи и принадлежности, на който нуждаещите се ще могат да вземат, каквото им е необходимо.

 

На 19 ноември в местната католическа църква ще се проведе беседа и продажба на ръчно изработени бисквити с благотворителна цел.

 

с. Веселиново (общ. Тунджа)

 

Сътрудниците на „Каритас София“ и потребителите на „Св. Франциск“ – дневния център за хора с увреждания на „Каритас“, ще приготвят храна заедно с техните приятели от Дневния център за възрастни хора в с. Генерал Инзово. Приготвената храна ще бъде раздадена на нуждаещи се хора от селото.

 

гр. Белене

 

В Деня на „Каритас“ – 19 ноември, ще бъдат връчени наградите на децата – победители в конкурса за рисунка или плакат на тема „Милосърдие не за ден, а за цял живот“. Организатори на конкурса и на събитието по връчване на наградите са сътрудниците на „Каритас Русе“ от центъра за обществена подкрепа „Света Марта“.

 

Децата, посещаващи „Св. Винкенти“ – центъра за социална рехабилитация и интеграция на „Каритас Русе“, ще напишат и прочетат свои текстове на тема „От никой сиромах не отвръщай лицето си“.

 

София и Бургас

 

Сътрудниците на „Каритас София“ ще раздадат храна на бездомни и уязвими хора, за които полагат ежедневни грижи.

 

Бъдете част от нашата кауза!

 

 

Информация за Деня на „Каритас“ и за това как да участвате в благотворителните инициативи, може да получите от организацията на „Каритас“ във Вашето населено място.

Денят на „Каритас“ е определен с решение на Епископската конференция на Католическата църква в България и се реализира всяка година в неделята след 13 ноември – деня на блажените мъченици Евгений, Камен, Павел и Йосафат.

Домът е място, в което всеки човек намира сигурност и упование. Домът означава споделеност с другите. „Каритас“ е дом, в който всеки човек може да живее с надежда и достойнство.