Ден на „Каритас“: послание на монс. Румен Станев, президент на „Каритас България“

Скъпи братя и сестри, служители и сътрудници на „Каритас“,

 

Всяка година отбелязваме Деня на „Каритас“ с желанието да популяризираме организацията и да се опитаме да вкореним Евангелието все повече в пасторалната грижа на Църквата за всички хора.

 

Използвам възможността да благодаря на всички за отдадеността и щедростта в изпълнението на мисията на „Каритас“. Нека Светият Дух ни ръководи, за да можем да разпознаваме истинските нужди на нашите братя и сестри, а не да се водим от собствени стремежи.

 

Тази година мотото за Деня на „Каритас“ е взето от духовното наследство на Товит, отправено към неговия син: „От никой сиромах не отвръщай лицето си” (Тов. 4,7) Всъщност, когато сме пред беден човек, ние не можем да отвърнем поглед, защото бихме попречили да се срещнем с лицето на Господ Исус Христос. И разбираме добре този израз „от никой сиромах”. Всеки от тях е наш ближен. (Папа Франциск)

 

Днес формите на бедност са много – Евангелието използва израза „бедни по дух“, за да покаже, че всички сме бедни и имаме нужда от Божието милосърдие и благодат. Нека Добрият Бог ги излее изобилно върху всички нас. Честит празник!

Монс. Румен Станев

Президент на „Каритас България“

Помощен епископ на Софийско-пловдивска епархия

Домът е място, в което всеки човек намира сигурност и упование. Домът означава споделеност с другите. „Каритас“ е дом, в който всеки човек може да живее с надежда и достойнство.